Kaarinalainen meriteollisuusyritys NIT on onnistunut laajentamaan toimintaansa Saksaan ja Japaniin. NIT viimeistelee parhaillaan Quantum of the Seas –aluksen sisätiloja Papenburgissa toimivalla Meyer-Werftin telakalla. Japanin suurin telakkayhtiö Mitsubishi on puolestaan tilannut NITiltä rakenteilla olevaan AIDAprima-loistoristeilijään pääportaikon ja kylpyläosaston. Alus rakennetaan saksalaiselle Aida-varustamolle ja se valmistuu Nagasakin telakalta lokakuussa 2015.
”Mitsubishin Heavy Industryn tilaus on NITin historian suurin vientikauppa”, toimitusjohtaja Jari Suominen sanoo. ”Tämän sopimuksen seurauksena Mitsubishi nousee ainakin hetkellisesti meidän suurimmaksi asiakkaaksi.”
NIT on erikoistunut laivojen vaativimpien sisustustöiden kokonaistoimituksiin, jotka kattavat kaiken suunnittelusta rakentamiseen. Varsinais-Suomen Yrittäjät ry palkitsi tänään NITin vuoden 2014 maakunnallisella Yrittäjäpalkinnolla.
NIT ennustaa, että sen liikevaihto kasvaa vuonna 2014 noin 140 prosenttia ja nousee noin 17 miljoonaan euroon. Vuoden 2015 ennuste on yli 20 miljoonaa. Yhtiö kasvoi 2000-luvun alun hyvinä vuosina Turun telakan vanavedessä, mutta risteilijätilausten ehtyminen muutti tilanteen. Liikevaihto supistui alimmillaan 6 miljoonaan, ja NIT joutui monen muun meriteollisuusyrityksen tavoin etsimään uusia asiakkaita ulkomailta.
”Turku on ollut meille hyvä kasvattaja”, Suominen sanoo. ”Turussa on rakennettu se suomalaisen laivanrakentajan maine, jonka tuella mekin olemme voineet ponnistaa maailmalle. NIT on selvinnyt rajussa kilpailussa tekemällä työt täydellisyyttä tavoitellen, luotettavasti ja rehellisesti. Mahdollisista ongelmista kerrotaan hyvissä ajoin eikä vasta sitten, kun on pakko.”
Turun telakan tuore omistusjärjestely on vahvistanut Suomisen luottamusta suomalaisen laivanrakennuksen tulevaisuuteen. NIT valmistelee nyt uusia projekteja Meyer Turun kanssa.
”Laivoja tarvitaan aina, ja hyvällä yhteistyöllä voimme varmistaa sen, että maailman vaikeimmat laivat tehdään edelleen Turussa. Minä uskon, että uuden vakaan omistuksen tuella työtä voi riittää jopa vuosikymmeniksi eteenpäin.”